INDOOR AIR POLLUTION

A mai világban nemcsak a város utcáin belélegzett levegő, hanem az elvileg biztonságosnak gondolt mindennapi tereink, az otthonunk és a  munkahelyünk beltéri levegője is komolyan veszélyeztetheti az egészségünket. A légszennyezés mindenkit érint. Nem bújhatunk el előle. Bárhol is veszünk levegőt, mindenhol szennyezőanyagok és mérgező vegyületek vesznek körül bennünket, különösen a zárt helységekben, mint amilyen az otthonunk is.

IDŐNK 90%-ÁT TÖLTJÜK ZÁRT TÉRBEN

Az időnk 90%-ában újrahasznosított levegőt lélegzünk be. A levegő újrahasznosítása, különösen a hagyományos szellőzőrendszerekben azt jelenti, hogy por, penészgombák, baktériumok, vírusok, cigarettafüst, különböző vegyi anyagok és egyéb méreganyagok halmozódnak fel a levegőben, amelyek mennyisége a levegő újrakeringetésével egyre nő. A lakásban lévő levegő szennyezettségi szintje 2x, 5x, de akár 100x magasabb lehet, mint a kültéri levegőé! Minden egyes lélegzetvétellel mintegy 40 000-75 000 porszemcsét lélegzünk be.

Csak 1 gramm por 700 millió különböző összetevőjű részecskét tartalmaz, amelyek együttesen súlyos veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Az evolúció során szervezetünk alkalmazkodott a por elleni küzdelemhez, de napjainkban a por szerkezete megváltozott, és sokkal károsabb lett. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) a rossz beltéri levegőminőséget a közegészséget fenyegető öt legnagyobb környezeti kockázat közé sorolja.

Protection against air pollution

AZ EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT KÁROS HATÁSOK ÉVEKKEL A SZENNYEZŐDÉS BELÉLEGZÉSE UTÁN IS JELENTKEZHETNEK

Volt már valaha olyan fejfájásod vagy orr- és torokirritációd, amely egyszerűen nem akart elmúlni? Vagy allergiás bőrreakciód? Esetleg szédülés, fáradtság még egy kiadós éjszakai alvás után is? 

Ezeket a tüneteket könnyen figyelmen kívül hagyjuk, vagy elintézzük valamilyen felszínes magyarázattal. A vény nélkül kapható gyógyszerek, például az aszpirin vagy a megfázás elleni gyógyszerek elrejtik és elfedik tüneteket, de ezzel megakadályozzák, hogy megkeressük a mögöttük álló valódi okokat a tényleges védelem és gyógyulás eléréséhez. A szennyezett levegő által okozott tünetek között van az:

  • Állandó köhögés, kötőhártya-irritáció, fejfájás
  • Fáradtság, szédülés, allergiás bőrreakció, gyengeség
  • Asztma kialakulása, gyakori felső légúti fertőzések

Az oldószereknek, tisztítószereknek, rovarirtó szereknek és más illékony szerves vegyületeknek való kitettség a fenti tünetek mindegyikét kiválthatja, valamint hányingert, orrvérzést és légzési nehézségeket is okozhat. A levegőben lévő nehézfémek, mint például az ólom és a higanygőz, hatással lehetnek a gyomorra és a bélrendszerre, továbbá izomgörcsöket és remegést, gyengeséget, személyiségváltozást és halláskárosodást okozhatnak. Ez pedig még csak a lista eleje.

A biológiai szennyező anyagok, mint például az állati szőr, a penészgombák és a poratkák szintén hozzájárulhatnak a betegségek és fertőzések terjedéséhez.

Emellett mellkasi szorító érzést, tartós köhögést és náthás tüneteket, illetve orrfolyást is okozhatnak.

A kályhák, hősugárzók, kemencék és kandallók szintén megbetegíthetnek minket. Ezek a hőforrások a fent említett tünetek mellett szédülést, fejfájást, szemirritációt okozhatnak, a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél pedig elősegíthetik a koszorúérgörcsök gyakoribb előfordulását.

 

Indoor and Outdoor Air Polutions

DOHÁNYZÓVAL ÉLSZ EGYÜTT?

A környezeti dohányfüst, azaz a passzív dohányzás ugyanolyan káros, ha nem  károsabb, mint maga a dohányzás. A kötőhártya-irritáció, a zihálás, a horkolás, a krónikus légúti betegségek súlyosbodása, a szívbetegségek és a rák csak néhány a passzív dohányzás okozta egészségügyi kockázatok közül, különösen a vétlen gyermekek esetében.

Tobacco smoke, or second-hand smoke

BETEG ÉPÜLET SZINDRÓMA

Ahogy a technológia fejlődik, egyre modernebb és szebb épületeket építünk, viszont olcsóbb anyagokat használunk, amelyeknek köszönhetően egy új típusú betegséget dokumentáltak - ez a beteg épület szindróma. A padlóburkolatok, a szőnyegek, az előállításukhoz szükséges műanyagok, a bútorok, a ragasztók, a festékek, a lakkok, a modern építőanyagok, a szintetikus szövetek és sok egyéb bennünket körülvevő anyag nagy mennyiségű mérgező vegyület bocsátanak ki. Becslések szerint az Egyesült Államok épületeinek akár 60%-a is érintett az ún. "beteg épület" szindrómában, beleértve a Környezetvédelmi Ügynökség saját épületét is.

A "beteg épület" szindróma tartós köhögést, irritációt, fejfájást, fáradtságot, szédülést, allergiás bőrreakciókat, gyengeséget, asztma irritációt, és légúti fertőzéseket okoz.


ROSSZ MINŐSÉGŰ IRODAI LEVEGŐ

A munkavállalók 20%-a azt állítja, hogy teljesítményét hátráltatják a rossz levegőminőséggel összefüggő egészségi problémák tünetei. A munkavállalók egyötöde nem tud maximális teljesítményt nyújtani a beltéri levegő alacsony minősége miatt! A légszennyezés miatt tízévente 50%-kal nő az asztmások száma. Felmérések szerint az asztma évente 14,5 millió kiesett munkanapért és 14 millió kiesett iskolai napért felelős.