Bár a magyarok más országok lakóihoz képest viszonylag kevés halat fogyasztanak, és azon belül is leginkább édesvízieket, a lazac egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Narancsos színe, különleges íze, a ropogósra sült bőre, magas tápanyag- és egészséges omega-3 zsírsav tartalma miatt sokan fogyasztják szívesen steak, ragu, mártás, tatár vagy saláta formájában.
Elkészítése egyszerű, mindössze néhány apróságra kell figyelned a főzés során. Ezt fogja ma bemutatni ma Anita, miközben az önmagában sem unalmas, ínycsiklandozó lazacsteak mellé egy olyan köretet készít, ami után minden a tíz ujjunkat megnyalhatjuk!
Ha szeretnéd egészségesen elkészíteni a lazacot, az ehhez szükséges Zepter Masterpiece edényeket egy hétig most szuper áron vásárolhatod meg! Ha pedig a kézzel díszített, Majestic Platinum luxus porcelán készletet tetszett meg neked, a héten hatalmas kedvezménnyel rendelheted meg.*
Készíts te is lazac steaket izgalmas köretekkel profi módon, Zepterben úgy, mint Anita! Rendeld meg a Zepter Masterpiece főzőedényt 30% kedvezménnyel, a tálaláshoz használt Majestic Platinum porcelán szetteket pedig 24% kedvezménnyel!
Használd az alábbi kuponkódot a kedvezmény érvényesítéséhez, és szerezd be a konyhádba legendás Zepter termékeinket!
- Zepter Masterpiece nemesacél tapadásmentes URA serpenyő , 2.5 literes, 24 cm átmérővel, 7,1 cm magas
KUPONNAL -30%
RRP: 173.300 Ft
Klubtag ár kuponnal: 121.300 Ft
- Zepter Masterpiece sütőtál fedővel,3 literes, 24cm átmérővel
KUPONNAL -30%
RRP: 217.500 Ft
Klubtag ár kuponnal: 152.200 Ft
- Majestic Platinum, teríték 1 személyre, 5 részes porcelán
KUPONNAL -24%
RRP: 330.000 Ft
Klubtag ár kuponnal: 250.800 Ft - Majestic Platinum, teríték kiegészítő 1 személyre, 5 részes
KUPONNAL -24%
RRP: 275.200 Ft
Klubtag ár kuponnal: 209.200 Ft - Majestic Platinum, tálaló szett, 5 részes porcelán
KUPONNAL -24%
RRP: 601.200 Ft
Klubtag ár kuponnal: 456.900 Ft
- Majestic Platinum, kávés tálaló szett, 3 részes porcelán
KUPONNAL -24%
RRP: 255.400 Ft
Klubtag ár kuponnal: 194.100 Ft
Szettben még kedvezőbb!
Sőt, ha a Zepter Masterpiece serpenyőt és sütőtálat is megvásárolnád, válaszd limitált szettünket, és az alábbi kuponkód beváltásával összesen 35% kedvezménnyel rendelheted meg őket egy csomagban!
- Zepter Masterpiece Promo edényszett IV
KUPONNAL -35%
RRP: 390.800 Ft
Klubtag ár kuponnal: 254.000 Ft
RECEPT: LAZAC STEAK TEJSZÍNES, PIRÍTOTT KESUDIÓS TÉSZTÁVAL ÉS MÉZEN PIRULT SÜLT ALMÁVAL
Hozzávalók:
- lazacfilé
- só, bors
- kakukkfű
- fokhagyma
- citrom
Elkészítése:
Fontos, hogy a halat közvetlenül sütés előtt fűszerezzük. Ha előre besózzuk (akár csak 20-30 perccel), akkor a só hatására fellazul a szerkezete és elkezdi kiengedni magából az értékes nedvességet. Persze más a helyzet, ha pácot vagy pl. sóoldatot készítünk a halnak. Ebben az esetben több órás, napos várakozási idővel kell számolnunk, hogy a húsnak legyen ideje magába szívni az ízeket. A hétköznapokban azonban nincs időnk ilyesmire, szeretnénk azonnal kisütni a halszeletet. Ebben az esetben maradjunk annál a technikánál, hogy mielőtt a serpenyőbe kerül a hal, csak akkor kerül rá fűszer.
A serpenyőben sütött haltól egy roppanós, aranybarnára sült külsőt és egy szaftos, lédús belsőt várunk. Megosztok pár tipped veled ahhoz, hogy a te lazacod is ilyen tökéletes állagú legyen.
Sütés előtt egy papírtörlővel érdemes felitatni a nedvességet a halszeletről, majd ezután fűszerezni a korábban említett módon.
Egy serpenyőben melegítsünk fel 1-2 ek. olajat. Fontos, hogy forró serpenyőbe tegyük a halat, hogy rögtön elkezdhessen ropogósra sülni a bőre. Vigyázzunk azonban arra, hogy ne a legmagasabb fokozaton süssük, ilyenkor ugyanis könnyen odaéghet és kiszáradhat a filénk.
A lazac bőrös oldalát süssük meg először. Amikor a meleg serpenyőbe fektetjük a halat, ujjainkkal vagy egy spatulával nyomjuk óvatosan és egyenletesen a filét a serpenyőhöz.
Az első kb. fél percben a hő hatására a távozó nedvesség és zsírok miatt elkezd összezsugorodni, kunkorodni a hal bőre. Ha ezt hagyjuk, a halszelet nem tud annyira egyenletes sülni, ahogy mi azt szeretnénk.
A nyomással „ellentartunk” ennek a folyamatnak, míg a bőr elkezd megsülni, egy fix kérget alkotva így a filé alján. Ez körülbelül fél perc alatt megtörténik, ha jó volt az olaj hőmérséklete. Ha a bőr megszilárdult ne nyomjuk tovább a halat. A végeredmény így egy tökéletesen lapos ropogós bőrréteg lesz a lazac egyik oldalán.
A bőr segít abban, hogy a halszelet ne kapjon közvetlenül túl nagy hőt a serpenyőtől. Az egyenletesebb hőeloszlás miatt nem szárad ki a hal külseje, míg arra várunk, hogy a belső is megfelelően elkészüljön. A sütési idő nagy részében így bőrrel lefelé érdemes sütni a halat, és csak az utolsó szakaszban megfordítani és egy kis színt adni a másik felének is.
A sütési idő függ a halszelet vastagságától. Egy vékonyabb darabnak elég lehet 3 perc, egy vastagabbnak 6 percre is szüksége lehet a bőrös oldallal lefelé. Érdemes figyelni a hal oldalát, ott ugyanis szépen látszódik mekkora része sült már át. Kb. akkor kell megfordítani a lazacfiléket amikor a szelet odalán úgy látjuk, a hal fele már átsült.
Fordítás után már ne hagyjuk sokáig a halat a serpenyőben, amikor a másik fele is szép barnára sült vehetjük is ki a serpenyőből. A felesleges olajat érdemes egy papírtörlővel leitatnunk róla mielőtt tálaljuk.
Ízlés szerint tálaláskor csepegtethetünk rá friss citromlevet.
Amint készen van a lazac, vegyük ki a serpenyőből, citrom héjat pirítsunk meg egy pillanat alatt egy kevés barnacukron, és a készre főzött szélesmetéltet vagy tagliatellét forgassuk meg a forró serpenyőben vajon, tegyünk hozzá citromot, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg tejszínnel és halmozzuk egy tányérra, majd tegyük rá a lazac szeleteket.
A következő részben Anita megmutatja nekünk, hogyan kell jó marha steaket sütni, amit gőzgombóccal – azaz egy fantasztikus, házi készítésű knédlivel knédlivel fog tálalni! Köves a videósorozatunkat a tippekért, receptekért és limitált ajánlatokért!
* A porcelánok esetében a rendelés teljesítési idő a gyártó szabad kapacitásától függően 2-3 hónap. A Majestic Platinum porcelánokat megtekintheted budapesti, szegedi, békéscsabai, debreceni, győri, miskolci, nyíregyházi, székesfehérvári, zalaegerszegi, bajai, gödöllői, nagykőrös, és soproni bemutatótermeinkben, irodáinkban. Elérhetőségeinket itt találod.
A kuponkódok 2025.11.22. és 2025.12.05. között érvényesek a Veganeeta matricával megjelölt termékekre, kizárólag regisztrált ZepterClub tagok részére. A kódot a rendelés véglegesítésekor a “Kuponkód” mezőben szükséges érvényesíteni.