TE MIT ISZOL?

VAJON BIZTONSÁGOS A CSAPVÍZ, AMIT FOGYASZTUNK? A VÁLASZ: TÖBBNYIRE NEM.

A csapvizet gyakran fertőtlenítőszerek, például klór és más vegyi anyagok hozzáadásával tisztítják, melyek bejuthatnak a szervezetünkbe. Ezen felül a helyi környezeti adottságok, az ipari és mezőgazdasági tevékenység, a vízellátó rendszerek meghibásodása, sérülése és természeti katasztrófa helyzetek révén ártalmas szennyező anyagok juthatnak az ivóvízbe, köztük például az arzén, az ólom, a kadmium, a fluorid vagy a baktériumok, az élesztőgombák és a vírusok.

Az otthonunkba érkező "tisztított" csapvíz gyakran tele van vasvegyületekkel, mert a víz régi, korrodált földalatti csöveken keresztül jut a lakásokba, így beleoldódik a rozsda abba a vízbe, amelyet megiszunk és felhasználunk a háztartásainkban fogyasztáshoz, főzéshez, mosáshoz.

Számos régi házban, társasházban a helyi vízelosztási rendszer a mai napig tartalmaz ólomcsöveket és idomokat, melyekből ólom oldódhat ki az ivóvízbe. Az NNK 2017 és 2022 között lebonyolított mintavételen alapuló kutatása szerint városainkban, különösen az 1960-as évek előtt épült városmagokban vett minták több, mint 50%-ban volt kimutatható határértéket meghaladó mennyiségű ólom csapnyitáskor (Országos Közegészségügyi Intézet, Közegészségügyi Igazgatóság, Az ivóvíz ólom tartalmának felmérését megcélzó kutatási projekt összefoglalása - az EFOP-1.8.0.-VEKOP-17 projekt C.I. munkacsoport bemutatása).

Az ilyen szennyező anyagoknak való tartós kitettség számos egészségügyi következmény, köztük bőr-, vese- és keringési rendszeri problémák forrása lehet, de megnövelheti egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.



VAJON A PALACKOZOTT VÍZ, AMIT ISZUNK, BIZTONSÁGOS?

Leggyakrabban azért választjuk a palackozott vizet, mert úgy gondoljuk, hogy nincs más opció az a szennyezőanyagoktól mentes tiszta víz fogyasztására. Ez a megoldás azonban drága, kényelmetlen, és nem is költséghatékony. Amikor a palackozott vizet választjuk, azzal felvállaljuk, hogy évente többszáz nehéz palackot cipelünk haza és ugyanennyi üres palackkal növeljük a műanyag hulladék mennyiségét. Bár ezek ma már javarészt újra hasznosításra kerülnek, a környezetterhelés így is jelentős.

A műanyag palackok gyártása, szállítása, az ásványvíz előállítása és eljuttatása a kereskedelembe, illetve otthonainkban rendkívül energiaigényes és költséges is, melynek árát a vásárlók fizetik meg.

A palackozott víz előállítása akár 2-300-szor, vagy akár 1000-szer drágább lehet, mint a csapvízé. A palackok hazaszállítása, az üres palackok gyűjtése és tárolása, eljuttatása a gyűjtőpontokra fáradtságos, hely és költségigényes, újra hasznosítása pedig bonyolult és energiaigényes.

A palackozott vizek általában megbízható, de előfordulhatnak mikrobiológiai és egyéb szennyezések.

A palackokban a BPA-t (biszfenol A), ami egy endokrin diszruptorként azonosított mérgező vegyi anyag, előfordulása már nem jellemző, a mikroműanyagok előfordulása viszont egy egyre komolyabban vett és kutatott veszélyforrás. A mikroműanyagok a gyártási és csomagolási folyamatok során is bejuthatnak a palackozott vizekbe, de a palackok lezárására használt műanyag kupakok is a mikroműanyagok forrásává válhatnak.

Tehát a palackozott vizek fogyasztása jellemzően biztonságos, de drága, terheli a környezetet és kellemetlenségekkel jár, és előfordulhatnak tartalmi kockázatok.

BIZTONSÁGOS-E A SZŰRT VÍZ?

A piacon ma a vízszűrők széles választékát találjuk, amelyek minőségben, kialakításban, hatékonyságban és árban nagyon eltérőek. Sok rendszer, bár drága, nem rendelkezik a szükséges tanúsítványokkal és minőségellenőrzéssel, így biztonságosságukról nem tudunk meggyőződni. Sok víztisztító estében hiányoznak a víztisztítási hatékonyságára vonatkozó tudományos mérési eredmények, ami valós veszélyt jelent az egészségünkre és jóllétünkre. Kizárólag olyan víztisztító megvásárlásában javasolt gondolkozni, mely érvényes NNK engedéllyel rendelkezik.

Ha azonban megtaláljuk a megfelelő vízszűrő rendszert, a szűrt víz kiváló, egészséges és költséghatékony megoldás lehet. Ezen érdemes elgondolkoznod! Jusson eszedbe, amikor egy újabb pohár vizet töltesz!


MIÉRT A FORDÍTOTT OZMÓZIS AZ EGYIK LEGJOBB ELJÁRÁS A VÍZSZŰRÉSRE?

A fordított ozmózis egy olyan technológia, amelyet a szennyező anyagok, köztük a nitrátok, növényvédő szerek, szulfátok, fluoridok, baktériumok, gyógyszerek vagy arzén vízből való eltávolítására használnak. Alapvető működési elve, hogy a vizet nyomás alatt egy félig áteresztő membránon préselik keresztül. Ahogy a víznyomás átpréseli a vizet a fordított ozmózis membránon, a szennyeződések kiszűrődnek. A végén csupán a tiszta, finom, az oldott anyagok ízétől mentes víz marad.

Filtered water we drink