[V2_TopNavigation_Row2 - submenu]

Abonyi Orsi: Tavaszi böjt, avagy az egészség és a hagyományok találkozása

Abonyi Orsi: Tavaszi böjt, avagy az egészség és a hagyományok találkozása

A tavaszi böjt hagyománya már hosszú évszázadokra nyúlik vissza, és számos kultúrában és vallási közösségben fontos szerepet tölt be. Itthon ez az időszak, amely a Nagyböjttel a Húsvét ünnepének előkészületeként szolgál, és ilyen módon akár sokak számára lehetőséget kínálhat az egészséges életmód felé történő elmozdulásra is. De miért tartunk tavasszal böjtöt, tartsunk-e egyáltalán böjtöt, milyen előnyei és hátrányai lehetnek? 
 
A tavaszi böjt gyökerei részben a mezőgazdaságban keresendőek, hiszen ez az időszak a téli tartalékok fogyását, majd pedig és a tavaszi termések érkezését jelentette. Gondoljunk csak bele, a téli disznóvágások húsai nagyjából ekkorra fogytak el egy nagyobb családban, zöldségekből már csak némi répa volt fellelhető a pincében, talán esetleg egy kis káposzta kíséretében, jellemzőbb volt a savanyúság, gyümölcsből pedig szintén az almára lehetett már csak hagyatkozni.  

Emellett sok vallási közösségben a böjtölés spirituális hatással, lelki megtisztulással, befelé figyeléssel van összekapcsolva, mint például a keresztény hagyománykörben is, ahol a Húsvét az újjászületés és az élet győzelmének jelképe. 
 
A böjtölésnek az egészségügyi előnyök szempontjából a számos potenciálisan pozitív hatása lehet. Nagyböjt idején péntekenként mellőzni szükséges a húst, Hamvazószerdán, majd Nagycsütörtöktől Nagyszombatig teljesen, miközben naponta háromszor étkezhetünk, és egyszer lakhatunk jól. Dietetikusként azt gondolom, hogy ez teljesen le is fedhet egy változatos, kiegyensúlyozott táplálkozási normát, ilyen módon nem kell attól tartanunk, hogy szervezetünk bármiben hiányt szenvedne. Nagycsütörtökre például kifejezetten ajánlom a zöldtarhonyás receptemet, amit már megtalálhattok Instagramon.

 A böjtölés azt gondolom, az elmúlt években egyébként is egyfajta divatdiétává vált az intermittened fasting, azaz az időszakos böjt elterjedése miatt. Ebben az étkezési rendszerben gyakorlatilag fasting, azaz böjtölési időszakok váltakoznak étkezéses időszakkal, változó arányban, a leggyakoribb a 6-8 órás időablakot követő 16-18 órás böjtölés rendszere, de találkozhatunk egész napos böjtökkel, például heti rendszerességgel, vagy 5:2 aránnyal is a hetet tekintve. Az angol breakfast, azaz reggeli is ezt jelenti szó szerint: „a böjt megtörése”. 

bojt.jpg


Az időszakos böjtnek is lehetnek pozitív egészségügyi hozadékai: A böjtölés során a szervezet szünetet kap a feldolgozott ételek és a nagy mennyiségű kalória feldolgozásától, ami segíthet normalizálni a vércukorszintet és javítani az anyagcserét, emellett segíti a sejtszintű megújulást is. Ilyen módon, az úgy nevezett apoptózis folyamatával pedig stimulálhatja az öngyógyító mechanizmusokat a szervezetben. Nagyon fontos azonban, hogy végig feltételes módban fogalmaztam, az időszakos böjtre, vagy úgy un bloc a túl szigorú böjtre nem szabad csodaszerként tekinteni, hiszen számos betegség, állapot, életkor során kerülendő, akár tilos is lehet. 
 
Bizonyos emberek, például a várandós nők, szoptató anyák, gyerekek, serdülők vagy idősek számára nem ajánlott hosszabb ideig tartó böjtölés, mivel ez negatívan befolyásolhatja a magzat egészségét és fejlődését. Emellett bizonyos krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség vagy az étkezési zavarok esetén sem szabad böjtölni, de minden egyéb esetben is körültekintően kell eljárni a böjtöléssel kapcsolatban, és javasolt szakemberrel, szakorvossal, dietetikussal konzultálni. 
 
Aki azonban megfelelően kiválasztott és megtervezett böjtölést tart a Nagyböjt során, számos egészséges és tápláló ételt fogyaszthat. Továbbra is szeretném hangsúlyozni a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságát, amelyek gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezek az élelmiszerek segíthetnek fenntartani a szervezet optimális működését és támogatják az immunrendszert, így ideálisak lehetnek a böjtölés alatt, ahogy a gabonafélék változatos fogyasztása, az olajos magvak is kedvező hatással lesznek szervezetünk egészségére. Azt se felejtsük el, hogy a hús elhagyása sem kell, hogy az állati fehérjék teljes kihagyását jelentse: továbbra is fogyaszthatóak a tejtermékek, a tojás, de akár még a halak is. 
 
Végső soron a tavaszi böjt egy lehetőség arra, hogy kicsit megújuljunk, miközben figyelmet fordítunk az egészségünkre és az egészséges életmódra. Fontos azonban, hogy mindenki megfelelően tájékozódjon és konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt hosszabb ideig tartó böjtölésbe kezdene. A helyes étrend és az egészséges életmód megőrzése kulcsfontosságú a testünk és a lelkünk egészségének megőrzésében! 

Kívánok mindenkinek kellemes húsvéti ünnepet és sikeres tavaszi megújulást! 

Orsi 


Közzétéve: 2024. 03. 13. 19:35:44 Szerző: Zepter International | 0 hozzászólás
Zepter Konyha
Megosztás:
Zepter logotype A termék sikeresen a kosárba került! Bags Tovább a kosárba