[V2_TopNavigation_Row2 - submenu]

Abonyi Orsi dietetikus: Alapozás a konyhában

Abonyi Orsi dietetikus: Alapozás a konyhában

Szia kedves Olvasó!

Ha esetleg még nem találkoztunk korábban, és netán a korábbi bemutatkozó videómról is lemaradtál volna, akkor engedd meg, hogy bemutatkozzam neked: Abonyi Orsi vagyok, végzettségem, szakmám, hivatásom szerint dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, az egészséges táplálkozás, és az egészségmegőrzés elkötelezett híve. 

abonyi_orsi_alapozas_a_konyhaban_1.jpg
Szakmám által tizenplusz éves, személyes tapasztalatból pedig majd’ huszonöt éve Zepter termékeket jól ismerő, kedvelő. Édesanyám ugyanis nagyjából ennyi ideje Zepter termék tulajdonos, én viszont most jutottam el odáig, hogy a saját konyhámat is olyan minőséggel töltsem fel, amiben megbízhatok, és segít nekem abban, hogy egészségesen, mégis ízekben gazdagon, energiatakarékosan tudjam az ételt a családnak előállítani és feltálalni.

A következő hónapokban igyekszem nektek több irányból bemutatni, rávilágítani arra, hogy a főzés, a konyhában töltött idő egyáltalán nem asztrofizika, könnyedén elsajátítható, csak merj elindulni ezen az úton, én ígérem, fogom majd a kezed! 😊

Legelőször is, talán beszéljünk arról, hogy milyen sokat is számít az indulás: az, hogy pontosan mivel és hogyan töltjük fel a konyhát – és nemcsak az edények szempontjából, de a fűszerespolcot, a spejzt, a hűtőt, mélyhűtőt egyaránt.

Ez fontos, hiszen akkor fogunk tudni könnyen, egyszerűen, gyorsan finom fogásokat készíteni, ha van néhány olyan dolog, ami karnyújtásnyira biztosan megtalálható, ugye?

Mire is gondolok, amiket neked is hasznos lehet átgondolni:
 

1. Eszközök

Egyrészt megvannak a családunk számára ideális, nem túl kicsi, se nem túl nagy edényektányérokevőeszközökvágódeszka külön zöldségnek és húsoknak, éles kések, hagymaszeletelő, krumplipucoló – ezek nekem nagyon sokat gyorsítanak a konyhai előkészületeken -, jó nedvszívó képességű konyharuhák, és az elmaradhatatlan papírtörlő, no meg a gyakran cserélt szivacsok.

 

2. Fűszerek

Véletlen se ragadj le a só-bors-fokhagymapor-delikát-pirospaprika ötszögben, mondván, az a tuti… Mindig tarts otthon olasz ízvilágú zöldfűszereket (bazsalikom, oregánó, kakukkfű, esetleg rozmaring – nyugi, nem kötelező frissen az ablakban tartani, jó lesz a szárított is először, aztán úgyis megjön majd a kedved a nevelgetéshez is –, édesebb ízvilághoz, vagy keleties ételekhez passzolóan fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget, vaníliaaromát – vagy rudat -, gyömbért, római köményt, és ha kedveled a pikánsabb, erősebb ízeket, akkor curryt- akár többfélét – chilit. Persze egy levest mindig feldob a tárkony, a húslevesbe én mindig teszek babérlevelet is, de mondok inkább egy másik tippet: ha szereted mondjuk a halfűszerkeverék ízét, nézd meg a csomagoláson az összetevők listáját, és szerezd be azokat egyesével, így nem a só, hanem ezek fognak dominálni a fogásaidban. 

abonyi_orsi_alapozas_a_konyhaban_2.jpg

3. További száraz- és tartósáruk

  • ne felejtsük el az olajat – lehetőleg legalább egyet főzéshez, és minimum egyet hideg ételekhez
  • mindig tartsunk otthon sűrített, vagy konzerv – esetleg nagymamától kapott befőzött – paradicsomot
  • főzőtejszínt vagy kókusztejszínt
  • néhány konzervet: például kukorica, gomba, lencse
  • tésztát és gabonaféléket – mondjuk kezdésnek bulgurt, kuszkuszt, rizst és quinoát
  • lisztet – nekem a zabliszt a stabil pont

 

4. Véletlen se hagyjuk üresen a fagyasztót sem!

Mi kerüljön ide:

  • gyümölcs, zöldségkeverék, ami jól jöhet párolva, főzeléknek, akár krémlevesnek is,
  • csirkemell, darált hús a kedvenc fajtánkból, jó esetben valamilyen hal, ha szeretjük, egy kisebb adag rák vagy tengeri herkentyű,
  • és ha marad helyünk, akkor mindenképpen tegyünk el az aktuális húslevesből egy kicsit alaplének. Erre mindig érdemes gondolni, hiszen a rizottótok, vagy a főtt bulgur meg fogja hálálni – na meg persze a család, aki ezeket megeszi

Azt gondolom, hogy napjainkban rendkívül fontos a tudatosság, a tervezés. Remélem, hogy ezzel a konyhai listával tudtam nektek egy picit a nulladik lépésben segíteni, és ha tetszett, tartsatok velem majd az első, második, és sokadik lépés megtételekor is!

 

Várlak titeket!

Orsi


Közzétéve: 2023. 10. 16. 16:00:51 Szerző: Zepter International | 0 hozzászólás
Zepter Konyha
Megosztás:
Zepter logotype A termék sikeresen a kosárba került! Bags Tovább a kosárba