TE MIT ISZOL?

VAJON BIZTONSÁGOS A CSAPVÍZ, AMIT FOGYASZTUNK? A VÁLASZ: TÖBBNYIRE NEM.

A csapvizet gyakran fertőtlenítőszerek, például klór és más vegyi anyagok hozzáadásával tisztítják, amelyek aztán bejutnak a szervezetünkbe, ráadásul olyan egyéb ártalmas anyagokkal és kórokozókkal együtt, mint például az arzén, az ólom, a kadmium, a fluorid vagy a baktériumok, az élesztőgombák és a vírusok.

Az otthonunkba érkező "tisztított" csapvíz gyakran tele van vasvegyületekkel, mert a víz régi, korrodált földalatti csöveken keresztül jut a lakásokba, így beleoldódik a rozsda abba a vízbe, amelyet megiszunk és felhasználunk a háztartásainkban fogyasztáshoz, főzéshez, mosáshoz.

Az ilyen vegyi anyagoknak való tartós kitettség bőrkárosodáshoz, keringési problémákhoz, a rákos megbetegedések kialakulásának fokozott kockázatához, veseproblémákhoz, magas vérnyomáshoz és más súlyos egészségi problémákhoz vezet.


VAJON A PALACKOZOTT VÍZ, AMIT ISZUNK, BIZTONSÁGOS? A VÁLASZ: VALÓSZÍNŰLEG NEM.

A palackozott vizek esetén legnagyobb gondot a BPA-t (biszfenol A) tartalmazó vizes palackok jelentik, mivel a BPA egy endokrin diszruptorként azonosított mérgező vegyi anyag, amely befolyásolja a szervezetünk normális hormonszintjeit.

Még ha a palackok anyaga nem is adna okot aggodalomra, az a tény nyugtalanító, hogy ezt az iparágat nem szabályozzák szigorúan,a gyártók még csak nem is kötelesek feltüntetni a víz forrását a címkén. A palackozott víz egy része érintetlen forrásokból származik, de jelentős részük egyszerűen a kommunális vezetékes vízellátásból származhat.

Leggyakrabban azért választjuk a palackozott vizet, mert úgy gondoljuk, hogy nincs más opció az igazán tiszta víz fogyasztására. Ez a megoldás azonban drága, kényelmetlen, és nem is költséghatékony. Amikor úgy döntünk, hogy a palackozott víz lesz az ivóvízforrásunk, akkor azt választjuk, hogy több száz nehéz palackot cipelünk haza évente, amelyeket aztán hamarosan kidobuk, sokszor tovább növelve az amúgy is súlyos környezetszennyezést.

A palackozott vizek folyamatos megvásárlására és hurcolására fordított jelentős pénz és energia ellenére nem lehetünk biztosak abban, hogy ami a palackban van, az valóban minőségi ivóvíz. A palackozott víz 1900-szor drágább, mint a csapvíz. Nehéz és kényelmetlen hazacipelni. Csak minden ötödik eldobott vizes palackot hasznosítanak újra. A palackozott vizeket sokkal kevésbé szabályozzák, mint a települési víztisztító létesítményeket.

A műanyag palackok gyártása, szállítása és bonyolult újrahasznosítási folyamata negatív hatással van a környezetre.

Bottled water we drink

BIZTONSÁGOS-E A SZŰRT VÍZ? A VÁLASZ: ZÖMÉBEN IGEN.

A piacon ma a vízszűrők széles választékát találjuk, amelyek minőségben, kialakításban, hatékonyságban és árban nagyon eltérőek. Sok rendszer, bár drága, nem rendelkezik a szükséges tanúsítványokkal és minőségellenőrzéssel, így biztonságosságukról nem tudunk meggyőződni. Sok víztisztító estében hiányoznak a víztisztítási hatékonyságára vonatkozó tudományos mérési eredmények, ami valós veszélyt jelent az egészségünkre és jóllétünkre.

Ha azonban megtaláljuk a megfelelő vízszűrő rendszert, akkor a szűrt víz lehet a legjobb, legegészségesebb és legolcsóbb megoldás. Gondold át újra, mielőtt meginnál még egy pohár vizet - hozz okos döntést!

MIÉRT A FORDÍTOTT OZMÓZIS A LEGJOBB ELJÁRÁS A VÍZSZŰRÉSRE?

A fordított ozmózis egy olyan technológia, amelyet a szennyező anyagok, köztük a nitrátok, növényvédő szerek, szulfátok, fluoridok, baktériumok, gyógyszerek vagy arzén vízből való eltávolítására használnak. Alapvető működési elve, hogy a vizet nyomás alatt egy félig áteresztő membránon préselik keresztül. Ahogy a víznyomás átpréseli a vizet a fordított ozmózis membránon, a szennyeződések kiszűrődnek. A végén csupán a  finom, tiszta ízű ivóvíz marad.

Filtered water we drink