[V2_TopNavigation_Row2 - submenu]

Hogyan csökkenthetjük az ökolábnyomunkat a mindennapi rutinunkba építve?

Hogyan csökkenthetjük az ökolábnyomunkat a mindennapi rutinunkba építve?
A korábban nem tapasztalt méretű viharok, áradások egy valamire bizonyosan rávilágítanak: mindannyian összeköttetésben élünk Földünkön, és nem látjuk át, hogy a saját döntéseink negatív hatásai hol jelentkeznek, kire lesznek hatással térben és időben, és vice versa bármelyik pillanatban épp úgy kihathat ránk mások felelőtlen magatartása. A gyárak kéményéből távozó mellékanyagok termelődése éppúgy a képlet részei, mint az egyéni életvitelünk. A klímavédelem és a környezetvédelem nem függetlenek egymástól, hiszen ugyanazok a káros gyakorlatok borítják fel a tápláléklánc helyes, egészséges működését, ami végső soron káros ökológiai és gazdasági hatásokkal jár.

Aggodalom helyett azonban tehetünk a probléma ellen. Választhatjuk a tudatos életet a mindennapjainkban, amit átgondolt döntések meghozatalával érhetünk el. Az okos döntések jótékonyan hatnak a hangulatunkra, és egy élhetőbb, szebb világot teremthetünk magunknak és legifjabb rokonainknak – a következő generációnak egyaránt.

Három okos lépés a környezettudatosság jegyében

A környezetre mért káros hatásunkat nemzetközileg elfogadott indikátorok mérik: ez az ökológiai lábnyom, melyet nem csupán a gyárak tevékenysége hagy maga után. Egyénként valamennyien ott hagyjuk nyomunkat a környezetünkön, mely a legtöbb esetben túlmutat azon az értéken, amit a természet saját öngyógyító folyamatával, segítség nélkül képes kezelni a regenerálódás érdekében. Ezen szerencsére három egyszerű, mindennapi életünkbe rögzített megoldással számottevően tudunk javítani:
  • A vásárlás során tájékozódunk az élelmiszerek és a termékek előállításáról, a felhasznált hozzávalókról, mely nem igényel különösebb kutatómunkát, hiszen ez valamennyi árucikken a kötelezően feltüntetett adatok között szerepel.
  • A technikai eszközök, gépek vásárlása során a rövid távú megoldások helyett hosszú távú megoldásokba fektetünk, olyan magas színvonalú termékeket választunk, melyek minőségük vagy alapanyaguk folytán hosszú életciklusúak, ezáltal kevés nehéz kezelésű elektrotechnikai hulladékot generálunk.
  • Tudatosan odafigyelünk a háztartási hulladékunk megfelelő kezelésére, melyre a már jól ismert műanyag, fém és papírhulladék elkülönített gyűjtése remek kiindulópontot ad, ám a szelektív hulladékgyűjtés ennél sokkal több lehetőséget tár elénk, mint hinnénk.

A háztartási hulladék egyszerű kezelése, avagy „mit hová dobjak?”

Életünk során felfoghatatlan mennyiségű szemetet termelünk, mely lebomlása épp olyan komplex folyamat, mint a vásárolt termékek előállítása. Bár a gyártási folyamatok a kémia és fizika lehetőségeit kiaknázva zajlanak, ezek nem feltétlenül vannak összhangban Földünk ökológiai működésével, emiatt a szemét eltűnése, felszívódása rendkívül nehéz folyamat. Sok anyag esetében, mint például a műanyag, ez egy annál is árnyaltabb ciklus, hiszen a mesterségesen előállított anyag előbb kisebb részekre esik szét, ami a tápláléklánc legkisebb résztvevőitől kezdve borítja fel a teljes folyamatot, ezzel környezeti károkhoz, egészségtelen ételekhez vezetve.

Vegyük például a szemét leggyakoribb tárgyi formáit, melyekkel akár egy erdei séta során is találkozunk:
  • Egy eldobott újságpapír 4 hónap alatt bomlik le
  • Egy italos alumínium doboz lebomlása körülbelül 15 év
  • A cigarettacsikk maradéka szintén 15 év alatt bomlik le
  • Egy nem komposztálható műanyag táska lebomlása körülbelül 25 év
  • Az eldobott rágógumi 50 év alatt tűnik el
  • Egy eldobott pelenka lebomlása körülbelül 250 év
  • Egy eldobott PET palack körülbelül 100 év alatt bomlik le
  • A fesztiválokon népszerű műanyag poharak és korsók lebomlása 70 év
  • A Tetra pakk doboz lebomlása szintén megközelítőleg 100 év
  • Egy eldobott üvegpalack pedig több ezer év alatt bomlik le teljesen

Érdemes tájékozódni a lakhelyünkhöz legközelebb eső hulladékgyűjtő udvarról, ahol nem csak a papír és műanyag, de számos más szeméttípus leadható, mint a használt elemek és elektromos eszközök, textíliák, és nem utolsó sorban az háztartásban használt étolaj, melyet tisztítás után más anyagok gyártásához hasznosítanak, például biodízel és más üzemanyagok előállítására, melyet Európai Uniós rendelet is előír. A h sütőolaj esetében a lakóközösségek, társasházak akár gyűjtést is szervezhetnek, és kérhetik a főzés után visszamaradt olaj ingyenes elszállítását. Egyes élelmiszerüzletláncok is visszaveszik a fáradt étolajat.

A WWF Magyarország és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) 2021-es felmérése pozitív változást jelez, hiszen Magyarországon háromból két háztartásban már nem a lefolyóba öntik a használt étolajat, azonban ezzel az eredménnyel még nem lehetünk elégedettek, mivel egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter mennyiségű élővizet is beszennyezhet, meggátolva a vízi élőlények oxigénfelvételét.

A tiszta víz érték

Bolygónk vízkészlete véges, azonban a víz biológiai értelemben vett körforgása lehetővé teszi, hogy megújuljon, és folyamatosan ellássa a Föld egyedi élővilágát. Ez azonban rendkívül hosszú folyamat, és érdekünk, hogy a lehető legkisebb mértékben gátoljuk a mindennapi tevékenységeink során.

Még a modern víztisztító üzemek felszereltsége ellenére sem bízhatunk az otthonunkba juttatott víz fogyaszthatóságban. A csapvíz többek között nehézfémeket, gyógyszerszármazékokat, akár növényvédő szerek maradványait is tartalmazhatja. A tiszta ivóvíz eléréséhez otthoni víztisztító eszközök beszerzése javasolt. Például a fordított ozmózist hasznosító Zepter Aqueenapro és a Zepter Edelwasser öt szintű víztisztító szűrővel rendelkezik, hogy biztosítsa az emberi fogyasztásra alkalmas tiszta vizet otthon vagy irodában egyaránt.

Az étolaj a marhahús és a sajt után a harmadik legnagyobb víz lábnyomot hagyó élelmiszer, de karbon lábnyoma is a 10 legkiemelkedőbb között van. Tudta, hogy az étolaj használatát akár teljesen elhagyhatjuk a főzés során?

Hogyan főzzünk környezettudatosan?

Az olaj, zsiradék használata a főzés során gyakorlatilag a tradícióinkba épült, de a mai tudományos ismereteink rávilágítanak arra, hogy az élővilág szennyezése mellett az olaj fogyasztása számtalan egészségügyi problémához vezethet, például az olajban történő sütés során rákkeltő anyagok keletkezhetnek.

Érdemes tehát olyan okos főzőedényeket választani, melyek lehetővé teszik a zsiradékmentes főzést . A megfőzött étel így nem csak egészségesebb a tápanyagok, mint a vitaminok maximális megőrzésével, de látványosabb és ízletesebb is lesz, hiszen megőrzi formáját, textúráját, természetes aromáját.

Ismerkedés a Zepterrel - Főzz Borbás Marcsival és a Zepterrel

A Zepter nemescél edények indukciós főzőlapon és gáztűzhely felett egyaránt használhatóak, és a húsok sütéséhez nem szükséges olajat hozzáadnunk. Elég csupán néhány percig előmelegítenünk az edényt a főzés előtt, mivel az egyenletes hőelosztás tökéletesen gondoskodik arról, hogy az étel minden oldalán átsüljön, és rövidebb főzési időt eredményez, mellyel energiát is spórolhatunk.

Ráadásul a Zepter Masterpiece tapadásmentes edények könnyen tisztíthatóak, miközben egy csepp étolaj sem kerül a lefolyóba, így a természetbe sem. Hatékonyságunkat pedig tovább fokozhatjuk olyan tisztítószerek és mosogatószerek alkalmazásával, melyek zömében organikusan lebomló alkotóelemeket tartalmaznak a szennyező vegyi anyagok helyett.

Zepter Masterpiece CookArt főzőrendszer

A magyar háztartások ökológiai lábnyomát 43,4 százalékban élelmiszerek és alkoholos vagy alkoholmentes italok teszik ki, melyhez a lakásfenntartás, beleértve a takarítást és a hulladékkezelést további 18 százalékot tesz hozzá. Így ha tudatosan vásárolunk, megbízható gyártók hosszú távra, egészséges életre tervezett termékeit választjuk, a napi rutinunkba illeszkedve számottevően csökkenthetjük a környezetünkre mért káros hatásunkat, és összhangot teremthetünk a természettel.
 

Közzétéve: 2023. 07. 09. 18:00:10 Szerző: Zepter International | 0 hozzászólás
Egészség
Megosztás:
Zepter logotype A termék sikeresen a kosárba került! Bags Tovább a kosárba